Primarii își cer partea din revoluția fiscală a PSD. Promisiunea pe care le-au făcut-o Tudose și Dragnea. Falcă: „Nu m-au convins”. UPDATE

Primarii își cer partea din revoluția fiscală a PSD. Promisiunea pe care le-au făcut-o Tudose și Dragnea. Falcă: „Nu m-au convins. UPDATE
Publicat: 07/11/2017, 14:18

Mai exact, edilii se tem că scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% îi va lăsa fără bani la bugete și vor stabilirea unui sistem de compensații.

După aproape trei ore de discuții cu premierul și șeful PSD, primarii Robert Negoiță și Gheorghe Falcă au anunțat că guvernul este dispus să acorde compensații administrațiilor locale, care vor fi afectate de noile măsuri din Codul Fiscal, care vor fi adoptate miercuri, prin ordonanță de urgență.

„Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord și reprezentanții Guvernului, premierul, vicepremierul și președintele Camerei Deputaților, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 și că se va umbla inclusiv la cotă – de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensații vor veni de la Guvern. (…) Deci, De la 41,75 crește până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade și va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a spus Negoiță.

La rândul său, Gheorghe Falcă a precizat că în timpul discuțiilor primarii au cerut creșterea cotei din impozitul pe venit până la 60%.

„Am ajuns la această cifră de 43% plus dorința de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamnă excedentul pe care îl are o primărie, pentru că acel excedent înseamnă, de fapt, dezvoltare. Am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administrațiile locale să nu fie neglijată. Când vorbești de dezvoltarea României, vorbești de dezvoltarea acestor comunități. Suntem în etapa de a vedea aceste efecte doar peste șase luni de zile”, a spus primarul municipiului Arad.

Falcă a precizatcă nu a fost „convins” de discuțiile de marți, de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale, susținând că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice și că „toată lumea se îndoiește de rezolvarea 100% a problemei”.

„De convins, nu m-au convins (discuțiile de la Guvern – n.r.). Am discutat problemele pe care o să trebuiască să le comunic cu locuitorii din Arad – eu și toți primarii, pentru că aici nu discutăm de culoare politică. O să vorbim, o să vedem ce înseamnă bugetele respective, o să discutăm să împingem proiectele pe care puteai să le faci în doi ani, o să le faci în patru ani. Trebuie să faci astfel de lucruri în detrimentul dezvoltării în special a localităților mari, care deja erau generatoare de dezvoltare. Aradul ar pierde între 12 și 16 milioane de euro. Față de ziua de ieri apare acea compendare și putem spun e că pierdem opt milioane de euro”, a declarat el.

Semnalul nemulțumirilor a fost dat chiar de primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, care a avertizat, luni, că măsurile reprezintă o adevărată lovitură pentru administrațiile locale.

„Pentru toate primăriile de municipiu, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune pentru că vor fi bani mai puțini la buget pentru investiții, avem foarte multe proiecte în derulare pe care vrem să le finalizam. Avem proiecte noi, care sunt acum în faza realizării studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile și premierul ne-a dat un răspuns pozitiv, fie va fi îmbunătățit acest proiect, fie, dacă rămane în stadiul actual, este nevoie de stabilirea unui sistem de compensări”, a declarat, luni, Gabriela Firea, la ședința Asociației Municipiilor din România.

Consiliul Fiscal a atras atențiacă odată cu reducerea masivă a veniturilor din impozitul pe venit se va vulnerabiliza foarte mult poziția financiară a autorităților locale, foarte multe dintre acestea având un grad mare de dependență de sumele defalcate din impozitul pe venit.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, pe 26 octombrie, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și tranferul unor contribuții în contul angajatului. El a mai spus că se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.

O altă măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților. De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

Miercuri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație patronală, și-a făcut public punctul de vedere față de intențiile Guvernului precizând că nu va susține măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, și cere oprirea „terapiei de șoc”. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuție cu reprezentanții Executivului legat de măsurile fiscale și fiecare a rămas pe poziția sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage țara într-o aventură economică.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Ce mașină are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cutremurul pe scena politică
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Delia și Răzvan Munteanu, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: ”Finul nostru, de la...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor